Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Sveučilište Jurja Dobrila u Puli odabrano je među tri hrvatska Sveučilišta koja će dobiti vrijednu nagradu u sklopu projekta Stanica 50 koji je pokrenula kompanija Coca-Cola. Naime, u povodu obilježavanja 50 godina proizvodnje i poslovanja u Hrvatskoj, Coca-Cola je u okviru javnih sveučilišnih prostora diljem zemlje putem projekta Stanica 50 odlučila urediti takozvana studentska središta. Cijeli projekt težak je milijun kuna, a pulsko bi Sveučilište trebalo dobiti između 300 i 400 tisuća kuna. Cijeli projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Riječ je o funkcionalno uređenim i tehnički opremljenim prostorima namijenjenim za održavanje predavanja, radionica i tribina te za učenje i rad na studentskim projektima, kao i za druge aktivnosti pomoću kojih se korisnici mogu dodatno obrazovati i usavršavati. Uz pulsko Sveučilište, nova studentska središta, prema glasanju građana i studenata, dobit će i sveučilišta u Dubrovniku i Osijeku, koja su, zajedno s Pulom, pobjedu odnijela s gotovo 32 tisuće glasova i iza sebe ostavila sveučilišta u Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Od profesora Svena Maričića s pulskog Sveučilišta doznajemo da će sredstva biti iskorištena za uređenje i opremanje velikog prostora u prizemlju Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", koji će postati vrhunsko i moderno tehnološki opremljeno mjesto za susret studenata, rad na novim projektima i razmjenu iskustava i umrežavanje na projektima.

- Kakav vjetar u leđa upravo pred novu akademsku godinu!, komentirao je osvajanje ove vrijedne nagrade doc. dr. sc. Sven Maričić, pomoćnik rektora za nove tehnologije pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Naglasio je da i ovo značajan iskorak prema suvremenom, otvorenom i modernom sveučilištu kakvom teže.

Dekan Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Robert Zenzerović naglasio je da mu je izuzetno drago što je u jakoj konkurenciji upravo pulsko sveučilište dobilo nagradu.

- U tom dijelu nalazila se studentska zalogajnica, no nakon otvaranja studentske menze pokazalo se da je taj prostor u prizemlju neiskorišten. Stoga ga uz ova sredstva koja daje Coca-Cola planiramo opremiti i očekujemo da bi novi prostor bio u funkciji od nove akademske godine, kazao je Zenzerović koji je očito i sam pridonio pobjedi jer, kako priznaje, nije prošao dan da nije glasao za pulsko sveučilište. Što će se sve nalaziti u novom prostoru još nije službeno potvrđeno jer se čeka konačan popis opreme.

Nekomercijalne svrhe

- Drago nam je da će naši studenti dobiti suvremeno uređeno i tehnički vrhunski opremljeno mjesto na kojemu će moći stjecati dodatna znanja, komplementarna sveučilišnim programima, a koja će im ujedno biti korisna u osobnom i profesionalnom razvoju, naglasio je dekan FET-a Robert Zenzerović.

Coca-Cola je projekt Stanica 50 pokrenula s namjerom da uređena studentska središta budu mjesta na kojima će mladi imati prigodu slušati predavanja, sudjelovati u radionicama i različitim raspravama, učiti ili raditi na projektnim zadacima te razvijati vlastite kreativne i poduzetničke zamisli.

Nakon uređenja, Coca-Cola će studentska središta predati sveučilištima koja će njima upravljati u suradnji sa studentskim zborovima, a korištenje studentskim središtima bit će besplatno i neće se koristiti u komercijalne svrhe.

Autorica: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Izvor: Glas Istre Online

Više o projektu:

Popis obavijesti