Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Planiraš li godinu dana unaprijed posadi rižu, planiraš li deset godina unaprijed posadi stablo, planiraš li stoljeće unaprijed odgajaj i educiraj ljude. 

- „Stoga jednom godišnje posadite rižu, povremeno posadite i stablo, ali nemojte propustiti jedan dan da ne naučite nešto novo. Nešto novo na stručnom planu, ali i na svim ostalim područjima života“ - poručio je promoventima, gladijatorima modernog doba,izv. prof. dr. sc. Robert Zenzerović, dekan Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, na svečanoj zajedničkoj promociji diplomanata svih studijskih programa FET-a, održanoj u pulskom Amfiteatru (Areni) – najljepšoj pozornici na otovorenom 11. svibnja 2018. godine.

Akademski gladijatori modernog doba


Veći dio promovenata izašao je iz sustava formalnog obrazovanja te sada predstavlja akademske gladijatore, pojedince koji stečena znanja i razvijene kompetencije implementiraju u kompleksnom i iznimno dinamičnom okruženju. 

U skladu s tradicijom akademske zajednice, nakon prigodnog govora dekana i prepuštanja pozornice diplomskim i preddiplomskim pobjednicima, prisegu o preuzimanju posebnih obaveza i prava svojstvenih stečenom akademskom zvanju pročitala je predstavnica promovenata Sara Rahmonaj, na što su promoventi dali svečano obećanje o cjeloživotnom ulaganju i svesrdnom zalaganju za opće dobro i stručni razvoj.

 

 

Dekan izv. prof. dr. sc. Robert Zenzerović, prodekanica za nastavu i upravljanje kvalitetom izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, prodekan za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom doc. dr. sc. Dean Sinković, te prodekan za znanstveno – istraživački rad izv. prof. dr. sc. Manuel Benazić promovirali su ukupno 283 diplomanata, točnije:

  • 6 sveučilišnih magistra i magistara ekonomije;
  • 121 sveučilišnih magistra i magistara poslovne ekonomije (usmjerenja: Financijski management, Marketinško upravljanje, Management i poduzetništvo, Turizam i razvoj, Poslovna informatika); 
  • 23 sveučilišnih prvostupnica i prvostupnika ekonomije; 
  • 128 sveučilišnih prvostupnica i prvostupnika poslovne ekonomije (usmjerenja: Financijski management, Marketinško upravljanje, Management i poduzetništvo, Turizam, Poslovna informatika); 
  • 5 diplomiranih ekonomistica i ekonomista (sveučilišni dodiplomski studij).

Pomicanjem uresa s lijeve na desnu stranu kapa, promoventi su obilježili ulazak u novo i više akademsko zvanje, a Danijel Petrović, predstavnik promoviranih studenata, zahvalio se u ime svih diplomanata nastavnicima Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koji su tijekom studija nastojali prenijeti svoja znanja, iskustva i ljubav prema stečenoj profesiji. 

Najbolji studenti svakog od šest studijskih usmjerenja na preddiplomskom i diplomskom studiju nagrađeni su jednogodišnjom pretplatom na najtiražniji hrvatski poslovni tjednik čime im je odano priznanje za njihov dosadašnji rad, ali i omogućen pristup najnovijim informacijama iz svijeta biznisa.

Cjelokupnu svečanost uveličali su i ispratili, pod ravnanjem maestra Domenika Briškog, Akademski mješoviti zbor i Instrumentalni ansambl Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli izvedbama hrvatske himne „Lijepa naša domovino“ i istarske himne „Krasna zemljo“, zatim duhovnim pjesmama „Ave Maria“ i „Gloria Dios“, te tradicionalnim skladbama „Down to the river to Pray“, „Siyahamba“ i „Go down Moses“, a posljednji dio svečanosti uokvirili su zborskim dijelom „O, Fortuna“ iz glasovite scenske kantate Carmina Burana, te zaključili događanje tradicionalnom akademskom himnom „Gaudeamus“.

Svečana dodjela diploma bila je puna simbolike. „Mjesto na kojem se nalazimo odiše poviješću i hrabrošću onih koji su se usudili i napravili jednu ovakvu monumentalnu građevinu. Ona simbolizira snagu ideje, predanosti i odvažnosti. U našem okruženju bilo je još dosta onih koji su se usudili i djelovali ne samo na izgradnji materijalnih dobara koje mi danas baštinimo, već i kreaciji brojnih stručnih i književnih djela. Mijo Mirković čije ime Fakultet ekonomije i turizma ponosno nosi bio je jedan od njih. Neka od svojih brojnih djela svjetlo dana ugledala su upravo na ovom stolu na kojem se nalazi  knjiga diplomanata. Potpisom u knjigu diplomanata formalno potvrđujete da ste primili diplomu. Time jamčite da raspolažete odgovarajućim znanjima, posjedujete odgovarajuće kompetencije. Ne ustručavajte rabiti ih u svoju korist te na dobrobit okruženja u kojem djelujete. Usudite se i budite hrabri. Usudite se mijenjati lijepu našu. Usudite mijenjati krasnu zemlju. Danas nam nedostaje kritična masa onih koji imaju znanja, društveno su odgovorni, posjeduju visoke moralne kvalitete i usude se. Povijest pamti i narodi se sjećaju samo onih koji su se usudili nešto poduzeti i u tome uspjeli.“ Zaključna je poruka upućena promoventima.

Još fotografija pogledajte na FET-ovoj službenoj Faceboook stranici.

Pogledajte prilog TV Nove u emisiji Indeks:

 

Galerija fotografija promovenata

Više:

Popis obavijesti