Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Naši studenti Kristijan Rotim, Ivan Pešić i Gabrijela Baketarić, ujedno stanari Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPIN-a), sa svojom su poduzetničkom idejom pretočenom u kratak video, veoma uspješno sudjelovali u međunarodnom natjecanju studenata, International Video Pitch Competition, osvojivši prvo mjesto u lokalnoj rundi ocjenjivanja. U nastavku pročitajte njihova razmišljanja i dojmove.

„Ideja predstavljanja vlastitoga projekta na međunarodnom natjecanju učinila nam se kao dobra prilika da svoj način razmišljanja i svoj pristup rješavanju problema kojeg smatramo iznimno važnim prezentiramo publici koja bi nam mogla pomoći u njegovoj realizaciji. Globalni trendovi korištenja digitalnih tehnologija ukazuju na zabrinjavajući smjer u kojemu se kolektivno krećemo, a to je primarna motivacija za razvoj novog pristupa utilizaciji digitalnih uređaja. Tehnologija bi trebala biti korištena u konstruktivne svrhe, ona bi trebala biti alat za rješavanje problema, a prije svega, ona bi trebala služiti čovjeku. 

Naš je cilj stoga razviti alat koji će iskoristiti jednake neurološke mehanizme za privlačenje pažnje koje koriste platforme društvenih medija, te usmjeriti pažnju korisnika prema razvoju novih vještina i izgradnju osobne baze znanja, uz istovremeno generiranje prihoda kroz inovativan poslovni model. S tom idejom krenuli smo u pisanje skripte za video. 

Ograničenje duljine video zapisa je bilo dvije minute, a ovako kompleksnu ideju izrazito je zahtjevno komprimirati u tako kratak vremenski period, zbog čega smo bili prisiljeni izbaciti neke važne detalje. Nakon što smo skriptu završili, unajmili smo uslugu njenog čitanja putem freelancing platforme. Prema logičkim cjelinama u skripti i vremenskim duljinama njihova izgovaranja, organizirali smo scene u videu, koje smo zatim i snimili. Video je zatim otišao u produkciju na neko vrijeme, a kada smo bili zadovoljni s finalnom verzijom, osobe izvan tima pitali smo za mišljenje. Kada smo utvrdili da je verzija zadovoljavajuća, podigli smo ju na platformu. Konkurencija je ondje došla s vrlo zanimljivim idejama te na prvi pogled održivim poslovnim modelima. 

Bio je veliki užitak gledati mlade ljude kako s velikom strašću prezentiraju ono u što vjeruju i što smatraju važnim. Naposljetku smo na lokalnom natjecanju završili prvi, no na međunarodnom natjecanju na našu nesreću nismo došli među prva dva mjesta. Rezultatima smo zadovoljni, budući da smo dobili uvid u to da na ideji moramo dodatno poraditi. Slobodno tržište najbolja je ekonomska paradigma upravo iz razloga što nam pruža mogućnost da svoje ideje i ponudu prilagođavamo njegovim potrebama.“

International Video Pitch Competition

Popis obavijesti