Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Povodom obilježavanja Europskog tjedna na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Centar za europska istraživanja uz potporu Erasmus+ programa “Jean Monnet Module” organizirao je u srijedu, 9. svibnja 2018. godine predavanje gđe. Ivane Gažić, predsjednice Uprave Zagrebačke burze.

Gđa. Gažić govorila je o tome ”Kako burze mogu najbolje pomoći u promociji inovacija i podupiranju budućih kompanija”, kratko se osvrnuvši na uglednu povijest Zagrebačke burze i dobre pokazatelje poslovanja njenog uređenog tržišta, te je potom detaljno predstavila dvije nove platforme tržišta: Funderbeam SEE, namijenjenu tzv. grupnom financiranju (crowdfunding) i Progress, namijenjen financiranju malog i srednjeg poduzetništva (MSP). 

Na primjeru uspješnih priča nekih od startup-ova i MSP-ova (Include, Concept One) gđa. Gažić pojasnila je prednosti, ali i bitne korake, financiranja putem Funderbeam SEE i Progress platforme za one koji tek “imaju dobru ideju” kao i za društva s uhodanim poslovanjem. Iako ulazak vodećeg investitora u kompaniju sa sobom donosi rizik promjene, koristi koje iskusan investitor donosi nije samo svjež kapital već i iskustvo poslovanja u specifičnom sektoru, što je neusporedivo s klasičnim bankarskim financiranjem.

Na sam Dan Europe, prisutni su tako mogli saznati kako članstvo u EU i prihvaćanje zajedničkih europskih ekonomskih političkih inicijativa – točnije inicijative Europske unije tržišta kapitala – daje konkretan podstrek poslovanju Zagrebačke burze, otvorivši pristup suvremenim trgovinskim platformama i načinima investiranja za hrvatske startup-ove i MSP-ove. Predstavljeni financijski pokazatelji dodatno su potvrdili kako je hrvatsko tržište kapitala ozbiljan konkurent tradicionalnim načinima financiranja.

Popis obavijesti