NOVOSTI FET:

Tijekom travnja studentske sportske ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ostvarile su vrhunske rezultate na tri međunarodna sveučilišna natjecanja - nogometaši su osvojili zlato na Med-Sahran Sports Challengeu u Maroku, tenisači srebro i odbojkašice četvrto mjesto na Euromilanu u Milanu te košarkaši peto mjesto na PCU University Games u Antwerpenu. 

MED-SAHRAN SPORT CHALLENGE 2018 - MAROKO 

Nakon fenomenalnih uspjeha na prva tri izdanja međunarodnog sveučilišnog turnira MED-SAHARAN SPORT CHALLENGE (zlato košarkaša, dva zlata za ženski stolni tenis, zlato i bronca za muški tenis te četiri zlata iz plivanja), pulsko sveučilište ove se godine okitilo novim zlatom i to iz discipline nogometa! Futsal ekipa SJD koja u posljednje tri godine na međunarodnim turnirima ostvaruje vrhunske rezultate (dva zlata i jedno četvrto mjesto) po prvi je puta nastupila u konkurenciji nogometa. Predvođeni kapetanom Goranom Tomićem ostvarili su svih šest pobjeda te su kolekciji zlata iz Maroka pridodali su i nogometno! Netom prije odlaska u Maroko ovaj se uspjeh činio kao nemoguća misija zbog otkazivanja nekoliko važnih prvotimaca pa su pulski studenti nastupali bez ijedne zamjene. Drugi šok dogodio se pri dolasku u grad Ifrane, gdje se održao turnir, gdje je studente dočekao u sred afričke zemlje dočekao - snijeg. U konačnici ovaj hendikep se pokazao kao dodatni motiv za nogometaše SJD-a koji su posljednjim atomima snage uspjeli savladati svoje protivnike. Redom su pobjeđivani domaćini Sveučilište Al Akhawayn (4:3), Sveučilište Hassan II iz Casablance (3:0), Sveučilište Heidelberg iz Njemačke (2:0),  Sveučilište Bordeaux iz Francuske (4:0) te u finalu Sveučilište Sahel iz Senegala (2:0). 

Med-Saharan Sport Challenge 2018 održao se od 11. do 17. travnja u organizaciji Odjela za sport ponajboljeg afričkog sveučilišta Al Akhawayn iz Maroka koji se nalazi u Ifraneu, gradiću smještenom u Srednjem Atlasu koji je nekoliko puta ponio titulu najčišćeg grada na svijetu. Turnir je i ove godine u svim segmentima bio vrhunski organiziran te je okupio preko 1000 studenata iz Afrike, Europe i Azije koji su se natjecali u šest sportskih disciplina. Pored kapetana Tomića ekipu Sveučilišta Jurja Dobrile činili su: Čulić, Grgić, Lolić, Belli, Matejčić, Mataja, Đapić, Lipić i Šarfadin. 

Pored odlične organizacije i logistike turnira, domaćini su i ove godine goste turnira počastili izletom u povijesni grad Fez, glavni grad Rabat te Saharu, najveću pustinju svijeta koja se nalazi nekih pet sati vožnje od Ifranea. Putovanje po nevjerojatnim krajolicima, vožnja terencima, jahanje deva, kušanje Tajina(poznatog marokanskog jela), te spavanje u beduinskim šatorima usred Sahare bit će trenutci koji će pulski studenti, pored osvojenog zlata, zasigurno pamtiti cijeli život.  Već sada su nogometaši složni kako im je ovo bio najbolji turnir do sada. 

 

EUROMILANO 2018 - MILANO 

Tjedan dana nakon povratka nogometaša iz Maroka, tenisači i odbojkašice krenuli su put Milana gdje su nastupali na međunarodnom sveučilišnom turniru EUROMILANO 2018. Tenisači su osvojili srebrnu medalju nakon tijesnog poraza u finalu od predstavnika Sveučilišta iz Moskve dok su odbojkašice završile tik do postolja na četvrtom mjestu. 

Odbojkašice su bile smještene u grupu D gdje su ostvarile tri pobjede protiv Sveučilišta iz Sofije (2:0), Sveučilišta iz Genta (2:1) te Sveučilišta Bocconi iz Milana (2:1). Nakon vrlo neizvjesnih mečeva u grupi, pulske su studentice u četvrtfinalu svladale jednog od favorita, Sveučilište iz Moskve, i to s čistih 2:0 u setovima. Polufinale se odigravalo samo sat vremena nakon utakmice sa ruskinjama što je ostavilo traga na pulskim odbojkašicama koje su u dva seta vrlo tijesno poražene od Sveučilišta Priština iz Kosova. Žal za propuštenim finalem odrazio se na utakmici za broncu gdje su odbojkašice SJD-a opet tijesno poražene rezultatom 2:1 u setovima i to od ekipe koju su pobijedile u grupi – Sveučilište Gent iz Belgije.  Bez obzira na poraze u završnici turnira, ono što posebno raduje je povratak pulske sveučilišne odbojke nakon tri godine stanke. Novu odbojkašku ekipu SJD-a čine posve nove studentice predvođene kapetanicom Doroteom Čosić a to su: Božeglav, Čorić, Čopić, Žarković, Udovičić, Ikanović, Boban, Mavrinac. 

Tenisku momčad SJD-a su činili Massimo Stupar i alumni Filip Šetić koji je osvojenim srebrom upotpunio kolekciju medalja s Euromilana (zlato iz 2016./bronca iz 2017). Teniski turnir bio je vrlo konkurentan gdje je čak 10ak tenisača pretendiralo na zlatnu medalju. Dok je Massimo zaustavljen nakon dvije pobjede (Sveučilište Sabanci iz Turske te Sveučilište Roma Tre) Filip se nije zaustavljao do finala. Redom su padali predstavnici sa Sveučilišta Rotterdam potom Lausanne, pa Barcelone da bi u četvrtfinalu Filip slavio protiv studenta sa Sveučilišta iz Genta te u polufinalu protiv predstavnika Sveučilišta iz Budimpešte. Finalni ogled bio je vjerojatno najbolje što u ovom trenutku europski sveučilišni tenis može ponuditi. Međutim student sa Sveučilišta iz Moskve ovog je puta bio koncentriraniji te je slavio rezultatom 7:6 i 6:4 u setovima.  

Euromilano je i ovoga je puta ponudio vrhunsku organizaciju te odlično druženje i vrhunsku noćnu zabavu za studente iz cijelog svijeta. Veteran organizacije međunarodnih sveučilišnih natjecanja iz udruge ASD Eurosportevents, gosp. Alberto Tanghetti, još je jednom sve besprijekorno koordinirao. Studente je u svojstvu voditelja delegacije pratio doc.dr.sc. Dean Sinković, koordinator za sport pri FET-u. 


PCU UNIVERSITY GAMES 2018 – ANTWERPEN

Istovremeno dok se održavao Euromilano, košarkaši SJD-a krenuli su put Antwerpena gdje su nastupali na međunarodnom sveučilišnom natjecanju PCU UNIVERSITY GAMES koje se održalo u organizaciji Sveučilišta Antwerpen i međunarodne sportske udruge Panathlon Sports International.  Iako turnir ima dugogodišnju tradiciju pulski su košarkaši prvi koji u Antwerpenu branili boje SJD-a. Nakon osvajanja titule međusveučilišnih svjetskih prvaka na međunarodnom natjecanju WIUSC u Barceloni (studeni 2017), naša studentska košarkaška ekipa stalno dobiva pozivnice za međunarodna natjecanja.  Međutim, poput nogometaša, u zadnjem tjednu zbog ozljeda i obveza na sveučilištu odustalo je čak troje igrača pri čemu se nisu pronašle adekvatne zamjene. Nedostatak pravih zamjena i izostanak sreće u ključnim trenutcima, ovaj su puta ostavili košarkaše na petom mjestu. K tome brojne ekipe nisu nastupile kao sveučilišta nego kao sveučilišne reprezentacije u kojoj sudjeluju najbolji igrači sa svih sveučilišta pojedine države. 

U grupnoj fazi najprije je pobijeđena Sveučilišna reprezentacija Irana 65:64 u ludoj završnici gdje je Dasko pogodio tricu par sekundi prije kraja. Nakon toga pulski su košarkaši svladali Sveučilište Nantes s 71:59 te su pred zadnju utakmicu bili vodeća ekipa u grupi. U zadnjoj utakmici protiv Sveučilište Girona iz Španjolske (zapravo reprezentacija Katalonije) sve je bilo pod kontrolom do zadnje četvrtine kada suci i sreća u potpunosti okreću leđa košarkašima SJD-a. Koš koji nije zabilježen na zapisničkom stolu, nepostojeći faulovi i promašeni ziceri rezultirali su porazom od 72:64 što je naše studente, zbog lošije koš razlike, ostavilo na trećem mjestu u grupi i borbi za peto do osmog mjesta. Samo nepriznat koš bio bi dovoljan za polufinale jer u trokutu pobjeda i poraza između Katalonaca, Iranaca i pulskih košarkaša, naši su dečki ostali kratki za – pola koša! U utakmicama za peto mjesto naplaćene su sve frustracije iz grupe pa su prvo savladani Sveučilište iz Antwerpena a potom i u borbi  za pet mjesto Sveučilište iz St. Petersburga iz Rusije s 64:55. Košarkašku ekipu SJD koju je vodio Davor Jačimović činili su: Dasko (kap.), Čakarić, Premasunac, Maljić, Kordis i Grašo.

 Bez obzira na navedene propuste PCU je dobro organiziran turnir koji krasi kvalitetna infrastruktura i vrlo konkurentne ekipe. Osim puno vremena provedenog u dvorani, pulski su košarkaši imali prilike upoznati kolege iz cijelog svijeta, bogatu kulturno-povijesnu baštinu Antwerpena i kušati jedno od brojnih poznati belgijskih čokoladica i piva. 

 

Nastup studentskih sportskih ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na navedenim natjecanjima financirali su Studentski zbor i sami studenti te manjim dijelom FET „Dr. Mijo Mirković“ i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.  

Galeriju sa svim fotografijama pogledajte na adresi:

Sportski pozdrav,

Doc. dr.sc. Dean Sinković, MBA
Koordinator za sport 
Fakultet ekonomije i turizma “Dr.Mijo Mirković“ 
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli                                            

Popis obavijesti