NOVOSTI FET:

U sklopu kolegija Analiza investicija u srijedu 18. travnja s početkom u 13.15 sati (dvorana 203) održat će se gostujuće predavanje Ane Njegovanović mag. oecc. na temu "Od eksperimentalne ekonomije do neuroznanosti". Svi nastavnici i studenti FET-a slobodni su prisustvovati predavanju.

Sadržaj predavanja

Ovo relativno novo područje nastoji razumjeti financijsko odlučivanje dodavanjem uvida iz psihologije i neuroznanosti na tradicionalne teorije financija. Kljucni osvrt predavanja bit na pretpostavkama kako
procjenjujemo informacije o financijskim mogućnostima koje su neizvjesne, vremenski ograničene, rizične i strateške prirode, a dovode do potencijalnih dobitaka ili gubitaka. Primarni izazov odnosi se na pitanje
kako na naše financijske odluke utječu emocije, psihološke predrasude, stres i individualne razlike (kao što su spol, geni, hormoni i neurotransmiteri i osobnost). Da bi dobili odgovore na ova pitanja, neurofinancije koriste eksperimentalni pristup na financijskim tržištima kako bi se dobio holistički model ovoj iznimno složenoj ljudskoj aktivnosti.

Istraživanje vodi pitanjima kako mozak obrađuje financijske informacije i kako se stvaraju pojedinačne odluke u mozgu. Ovi eksperimenti ponašanja i snimanja mozga kombinirani s računalnim modelima imaju za cilj pružiti alternativno objašnjenje za prividni neuspjeh standardnih teorija financiranja.

Popis obavijesti