NOVOSTI FET:

Dan otvorenih vrata FET-a održao se u srijedu, 28. ožujka 2018. godine od 9 do 15 sati na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“. Brojni učenici, profesori, studenti i ostali zainteresirani koji su prisustvovali spomenutoj manifestaciji imali su jedinstvenu priliku doživjeti Fakultet u punom sjaju programskih aktivnosti i spoznati niz mogućnosti koje stoje na raspolaganju postojećim, ali i budućim studentima. 

Predvorje FET-a bilo je mjesto interaktivne izložbe u sklopu koje su predstavljene službe i aktivnosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, od usluga Studentskog centra, studentskih rekreativnih i natjecateljskih sportskih ekipa, zatim Start-up udruge za poticanje poduzetništva i zapošljavanja mladih ljudi, mogućnosti samozapošljavanja putem Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPIN), preko pronalaska zaposlenja kroz Centar za razvoj karijera, ostvarivanja mobilnosti i projekata putem Ureda za međunarodnu suradnju, do stjecanja praktičnih iskustava obavljanjem stručne prakse u Unilineu. S obzirom na uspješno održanu besplatnu radionicu za građane „Osobne financije – upravljanje kućnim budžetom“ tijekom veljače, posjetiteljima su bile dostupne brojne edukativne brošure iz domene financijske pismenosti. Zahvaljujući FET-ovoj manifestaciji, zainteresirane grupe učenika srednjih škola i studenata informirale su se o studijskim programima koji se izvode na Fakultetu, a organizirano je i razgledavanje FET-a i sveučilišnog kampusa sa svrhom upoznavanja studentskog života i dostupnih sadržaja Sveučilišta. 

U 11 sati održana je i Konferencija za medije povodom pokretanja projekta povezivanja FET-a i Unilinea sa ciljem unaprjeđenja kvalitete obrazovnih programa, lakšeg uključivanja diplomiranih studenata u tržište rada, te sustavnoga i trajnog prepoznavanja i razvijanja ljudskih resursa. Izv. prof. dr. sc. Robert Zenzerović, dekan Fakulteta, i  Boris Žgomba, predsjednik uprave Unilinea, službenim su predstavljanjem zakoračili u vizionarsku realizaciju niza aktivnosti od dugoročnog zajedničkog interesa. 

Istovremeno je u susjednoj dvorani započeo „Semestar Unilineovih stručnjaka“ gostujućim predavanjem Edvina Jurina iz Unilinea na temu zdravstvenog turizma. Riječ je o prvoj u nizu aktivnosti ovoga hvalevrijednog projekta povezivanja gospodarstva i visokog obrazovanja u sklopu koje će se svake druge srijede održavati predavanja Unilineovih stručnjaka. Usporedno s time studentima FET-a bit će omogućeno obavljanje stručne prakse, a onima koji udovolje kompanijskim standardima pružiti će se mogućnost zapošljavanja po završetku školovanja. 

U međuvremenu, od 11 do 14.30 sati u dvorani Pula održala su se završna izlaganja srednjoškolskih projekata nastalih tijekom tradicionalnog edukacijskog ciklusa radionica Katalog poduzetničkih ideja, dvomjesečnog programa kreiranja i razrade poslovnog plana pod mentorstvom doc. dr. sc. Katarine Kostelić i Roberte Kontošić, mag. oec. 

Nastavno tomu, šest učeničkih timova iz Pazinskog kolegija, Srednje škole Mate Blažine Labin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, te Privatne gimnazije Juraj Dobrila s pravom javnosti Pula, prezentiralo je svoje poslovne planove prisutnim učenicima i djelatnicima srednjeg i visokog obrazovanja. 

Martina Jugovac, Dolores  Marečić, Eva Sinčić, Stephany Širol, Sofia Udovičić i Karin Vratonja „probile su led“ predstavljanjem projekta Finka. Uslijedio je tim u sastavu Dominik Draguzet, Andrija Mlacović, Ramona Sošić, Ana Marija Šimunović, Nino Udovičić i Ania Tuljak s aplikacijom MusicOn, a zatim su Dajan Jurman, Đani Ladavac, Nikola Merlić, Erik Perković i Nikola Rimanić prezentirali Solarni zvučnik. Anja Bijelić, Luka Glavan, Roberta Starčić, Sandro Subotić i Lea Valić predstavili su projekt Infinite, potom su Ena Bartolić, Helen Bertoša, Sara Erman, Tea Tuntar, Karla Gržić i Leana Gržić prezentirale Winclear, te naposljetku Elma Karić, Ariana Kurtić, Željana Mihajlović, Elena Miletić i Rea Žigant ideju beeBeauty.

Četveročlana je komisija pobjedničkim timom proglasila učenike Privatne gimnazije s projektom Infinite. Riječ je o suncobranu sa sustavom hlađenja pomoću solarnih panela, a za svoju poduzetničku ideju nagrađeni su ulaznicama za Escape Castle u Svetvinčentu. 

Popis obavijesti