NOVOSTI FET:

U drugoj polovini prošle godine RH je pokazala brži oporavak i izlazak iz krize, rast BDP-a, veći izvoz, manja nezaposlenost i neki drugi faktori bili su argumenti kojima se Vlada pohvalila. Kako to komentirate? Drugim riječima, jesmo li u RH izašli iz krize ili će to pokazati tek ova, 2018. godina?

- Idemo već jednom demistificirati stvari o hrvatskom gospodarstvu, gdje smo danas i gdje ćemo biti u budućnosti. Recesija je stvar prošlosti jer prema definiciji BDP raste više od uzastopce dva kvartala. Dakle, ne može se reći da smo u recesiji. Pravo je pitanje: ako nismo u recesiji, gdje smo onda, i prijeti li nam sekularna stagnacija?

Slika dolje daje pravi odgovor na pitanje je li recesija u RH stvar prošlosti. Kažu da slika vrijedi 1000 riječi. Recesija u Hrvatskoj nije stvar prošlosti, jer je ekonomska politika koja se vodi u nas posljednjih 25 godina zastarjela, neprimjerena i ne može odgovoriti izazovima budućnosti, pa i zato možemo očekivati nove i jače recesije u budućnosti. Ono što ne znamo je kada, ali o tome ćemo vjerojatno pričati u idućem intervjuu kada do nove recesije dođe. Gdje je Hrvatska danas u odnosu na 1989.? Na potpuno istom mjestu (gotovo tri izgubljena desetljeća, današnji realni BDP Hrvatske veći je u odnosu na 1989. za 0,07 %), dok su nas gotovo svi ostali prestigli. Mislim da slika sve kazuje i da je svaka rasprava o efikasnosti ekonomske politike u Hrvatskoj od 1990. do danas suvišna.

Pročitajte cijeli članak:

Popis obavijesti