NOVOSTI FET:

Bitcoin ovog mjeseca dostiže nevjerojatne vrijednosti - jedan bitcoin na svjetskom tržištu u prvim tjednima prosinca vrijedi 11,3 tisuće dolara! Svakodnevno internetski mediji izvještavaju o novim rekordnim razinama, i svakog tjedna imaju novi okidač za članak sličan prethodnom. Jer, najraširenija kriptovaluta je s 1.000 dolara po jedinici od početka godine do listopada bila u stalnom rastu i dosegla 9.000 dolara, da bi potom u samo dva tjedna preskočila 11.500 dolara. I gdje mu je kraj, pitaju se mnogi.

"Enorman porast vrijednosti BTC-a rezultat je sve jačeg prodora digitalnih valuta na tradicionalna novčana tržišta. Najnoviji primjer jest Švicarska u kojoj su regulatorne agencije dopustile Falcon Private Banku kupnju i čuvanje BTC-a, i to je još jedan dokaz da će, usprkos visokoj volatilnosti BTC-a, ipak postati dio naše svakodnevnice. Međutim, u ekonomiji i financijama vrijedi pravilo koje kazuje da se porastom volatilnosti povećavaju rizici", poručuju prof. dr. sc. Marinko Škare i izv. prof. dr. sc. Manuel Benazić s Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" na pulskom Sveučilištu koje smo zamolili da nam rasvijetle situaciju s bitcoinom.

"Značajnom porastu vrijednosti BTC-a doprinosi sve veći broj novih ulagača, pri čemu analitičari poput Andrewa Keysa (ConsenSys) smatraju da se porasti njegove vrijednosti tijekom 2017. mogu pripisati i specifičnom ponašanju ulagača koji traže sigurnije oblike ulaganja uslijed povećanih nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje (slično ulaganju u zlato u vrijeme ratova). Istovremeno raste njegovo prihvaćanje od strane raznih država, velikih kompanija, sve je veća medijska prisutnost, itd. Trenutno zastupljeno mišljenje upućuje da je špekulacija najznačajniji motiv rasta vrijednosti BTC-a. U suštini, dokle god postoji potražnja za BTC-om rast će mu vrijednost i mogućnost ostvarenja prinosa. Porast vrijednosti i mogućnost ostvarenja prinosa dodatno privlači postojeće, ali i nove ulagače. Sve to ponovno potiče potražnju za BTC-om, njegovu vrijednost, itd.", navode ekonomisti Škare i Benazić. 

"Međutim, u ekonomiji i financijama vrijedi pravilo koje kazuje da se porastom volatilnosti povećavaju rizici. Drugim riječima, ukoliko želite smanjiti rizike, nužno je postići stabilnost. Kad su u pitanju tradicionalne valute, stabilnost je moguće postići mjerama nacionalnih monetarnih politika, odnosno mjerama koje provode središnje banke. Ukoliko znamo da iza BTC-a ne stoji ni jedna središnja banka, jasno je da je investicija u BTC rizična i to je potrebno imati na umu. BTC je još uvijek visokorizična investicija, ali u uvjetima povijesno niskih kamatnih stopa na depozite u bankama uspio je privući najbogatije ulagače i upravo su oni glavni razlog zbog čega je BTC dostigao ove sadašnje vrijednosti", ističu Škare i Benazić.

Pročitajte cijeli članak u Glasu Istre online:

Popis obavijesti