Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Iz medija

11/25/15

FET je od nedavno izdavač dvaju znanstvenih časopisa: Review of Innovation and Competitiveness (RIC), čiji je prvi broj upravo objavljen, i drugog, etabliranog časopisa, Economic Research – Ekonomska istraživanja (RERO)- najbolje rangiranog časopisa iz polja ekonomije u Hrvatskoj.

Prof. dr. Danijela Križman Pavlović, dekanica FET-a "Dr. Mijo Mirković", i prof. dr. Marinko Škare predstavili su danas dva ugledna znanstvena časopisa u izdanju ove visokoškolske ustanove: Review of Innovation and Competitiveness (RIC) i Economic Research - Ekonomska istraživanja (RERO), oba na engleskom jeziku. RIC je novi časopis, tiskan u nakladi od 150 primjeraka, koji će uskoro biti dostupan na webu, dok su Ekonomska istraživanja tiskana u 200 primjeraka i mogu se besplatno preuzeti s interneta.

U časopisu RIC, u čijem je tek objavljenom prvom broju devet radova, a koji će izlaziti četiri puta godišnje, objavljuju se znanstveni radovi čiji su autori istraživači u svjetskim visokoškolskim i znanstvenim institucijama, kreatori politika, ekonomski stručnjaci i drugi vodeći intelektualci koji proučavaju inovacije i konkurentnost na mikro i makro razini poduzeća i nacionalnih gospodarstava, rekla je Križman Pavlović.

Časopis će izlaziti kvartalno, a uskoro će se indeksirati u međunarodno priznatim bazama. Glavni urednici su Križman i Škare, a u uređivačkom su odboru međunarodno priznati znanstvenici iz Hrvatske, SAD-a, Australije, Kine, Italije, Poljske, Estonije i Litve.

Izvor: www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/pulsko-sveuciliste-na-medjunarodnoj-karti-znanstvene-izvrsnosti-515239

Izdavanje novog časopisa, ali i starog "Ekonomska istraživanja" podiže imidž i ranigiranje Fakulteta i njegovog utjecaj na širu društvenu zajednicu, rekao je glavni urednik časopisa profesor doktor znanosti Marinko Škare. Ističe kako se u ovim časopisima mogu naći vrlo zanimljivi istraživački radovi važni za znanstvenu zajednicu.

Sada, dodaje Škare, slijedi privlačenje što više međunarodnih znanstvenika da se uključe u uređivački odbor pulskih časopisa kako bi izabrali najbolje radove koji će u njih biti uvršteni. S obzirom da se časopisi izdaju na engleskom jeziku, interes stranih znanstvenika za njih je velik, pa je tako časopis Ekonomska istraživanja u Italiji proglašen najboljim časopisom za napredovanje njihovih znanstvenika, istaknuo je Škare zaključivši kako se pulski Fakultet tako upisao na međunarodnu kartu znanstvene izvrsnosti.

Izvor: radio.hrt.hr/radio-pula/clanak/predstavljen-prvi-broj-novog-meunarodnog-znanstvenog-casopisa-fet-a/106580/

RERO odlikuju sljedeće kvalitete: njegova međunarodna prepoznatljivost, otvoren pristup (open access) - radovi su međunarodno vidljivi i dostupni za besplatni pregled i preuzimanje (download), ima više od 150 recenzenata radova (90% stranih) čiji se broj konstantno povećava, jačanje njegova faktora odjeka (impact factor) kroz godine.

Danas je najbolje rangirani časopis iz polja ekonomije u Hrvatskoj. Od 2009. godine RERO je indeksiran u Web of Science (WoS) bazi podataka, najopsežnijoj i naraznovrsnijoj dostupnoj istraživačkoj platformi. Hrvatska se, usporedbe radi, po podacima o broju časopisa iz polja ekonomije koji se nalaze u WoS bazi podataka može svrstati uz bok susjednih država, Italije i Austrije, dok iza njih slijede susjedne države, Mađarska, Slovačka i Slovenija.

Od srpnja 2014. godine RERO izlazi u suizdavaštvu FET-a i Taylor & Francis - Routledge Group. Taylor and Francis Group (Informa UK limited) prestižan je akademski izdavač, dok je Routledge Group najstariji i najveći akademski izdavač u svijetu, od davne 1778. godine. Ovim velikim dostignućem Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i FET svrstali su se uz bok uglednih i prestižnih međunarodnih sveučilišta i fakulteta iz polja ekonomije i upisali se na međunarodnu kartu znanstvene izvrsnosti. Faktor odjeka časopisa u 2014. godini iznosio je 0.432, temeljem čega je časopis bio rangiran kao 77. u svijetu iz grane opće ekonomije te 277. u svijetu iz područja ekonomije. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta časopis je rangiralo prema kriterijima izvrsnosti na 1. mjesto iz područja društvenih znanosti te na 3. mjesto iz svih područja znanosti, među sveukupno 195 znanstvenih časopisa koji se objavljuju u Hrvatskoj.

Izvor: www.regionalexpress.hr/site/more/fet-od-danas-izdavach-dva-meunarodna-znanstvena-chasopisa-video

Dekanica FET-a Križman Pavlović izrazila je zadovoljstvo: „Ovim velikim dostignućem Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i FET svrstali su se uz bok uglednih i prestižnih međunarodnih sveučilišta i fakulteta iz polja ekonomije i upisali se na međunarodnu kartu znanstvene izvrsnosti.“

Izvor: www.poslovni.hr/hrvatska/fakultet-ekonomije-i-turizma-iz-pule-od-danas-izdaje-dva-znanstvena-casopisa-305306