Opcije pristupačnosti Pristupačnost

U istraživanju koje su proveli izv. prof. dr. sc. Erik Ružić i FET alumni student Marketinškog upravljanja Bruno Krneta, univ. bacc. oec. ispitano je na koji način pripadnici generacije Z (rođeni u periodu od 1997. do 2010. godine) gledaju na koncept kojim se nastoje riješiti sve ozbiljnija globalna pitanja održivosti.

Koncept društveno odgovornog poslovanja svoje prve začetke doživio je još početcima prošlog stoljeća. Poriv za usmjeravanje poslovanja velikih korporacija prema cirkularnoj ekonomiji, odgovornom ponašanju prema zajednici i proizvodnji koja doprinosi ekologiji i očuvanju okoliša umjesto neumjesnog iskorištavanja resursa nastao je kao odgovor na nemarno ponašanje kojim je opstojnost i dugoročan uspjeh postao nemoguć za takve korporacije.

Danas je ovaj koncept objeručke prihvaćen u većini razvijenih ekonomija, a sama želja da se djeluje u skladu s potrebama zajednice i na način koji doprinosi boljitku budućih naraštaja postao je osnovnim djelom korporacijske kulture i brojnih vladinih politika.  Primjenom ovog koncepta, kompanije u svoje redovne linije proizvoda uvele su u potpunosti alternativne inačice koje su proizvedene prema visokim standardima ekološke proizvodnje, svoje svakodnevne poslovne aktivnosti koncipirale su na način koji zaposlenicima i njihovim obiteljima omogućuje kvalitetniju svakodnevnicu, a u svojim kampanjama često stavljaju naglasak upravo na važnost etičnog i moralnog postupanja šaljući jasan apel potrošačima  da se uključe u aktivnosti koje su više od potrošnje dobara.

Međutim, paralelno s razvojem koncepta društvene odgovornosti i njegove značajne implementacije u poslovne modele ključnih tržišnih aktera  došlo je i do pojave modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija koje su kao nuspojavu donijele novu vrstu zagađenja - pretrpanost informacija.

Stoga se postavlja pitanje na koji način oni kojima su poruke o važnosti koncepta društvene odgovornosti i društveno odgovornog poslovanja gledaju na njih. Smatraju li ih lažima, nastoje li djelovati suprotno radi inata ili ih jednostavno zanemaruju u moru komercijalnih poruka kojima su svakodnevno izloženi.

U istraživanju koje su proveli izv. prof. dr. sc. Erik Ružić i Bruno Krneta, univ. bacc. oec. ispitano je na koji način pripadnici generacije Z (rođeni u periodu od 1997. do 2010. godine) koji za razliku od ostalih generacija nisu imali vremena prilagoditi se izloženosti brojnim informacijama  gledaju na koncept kojim se nastoje riješiti sve ozbiljnija globalna pitanja održivosti.

Istraživanje je predočeno u znanstvenom radu pod nazivom“Vjeruje li generacija Z u društvenu odgovornost? – Ispitivanje percepcije društveno odgovornih kompanija“, a rezultati istraživanja prikazani su u infografici u nastavku.

Cijeli članak preuzmite u nastavku ili sa poveznice, te pogledajte rezultate istraživanja predstavljene u infografici. 

Autori: Bruno Krneta i izv. prof. Erik Ružić

Popis obavijesti