Opcije pristupačnosti Pristupačnost

EU FUTURE PERSPECTIVES: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy

Konferencija, koja će se održati 21. - 23.5.2015., osmišljena je kao susret znanstvenika, inovatora, poduzetnika, investitora, posredničkih organizacija i kreatora politika koji će imati priliku prisustvovati predavanjima glavnih govornika, izlaganjima znanstvenih istraživanja i interaktivnim radionicama čiji je cilj omogućavanje diskusija i razvoja suradnje.

EU FUTURE PERSPECTIVE: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy

PROGRAM KONFERENCIJE

Conference Program

05/21/15

PREZENTACIJE S RADIONICA 21.5.2015.

ADRINAUT

CROWDFUNDING DONIRALICA

EBANKA

HBOR

HGK

IRTA

METRIS

MINPO

PACINNO

STEP RI

UNIST UTT

05/25/15

O BUDUĆIM PERSPEKTIVAMA UNIJE GOVORILI ZNANSTVENICI, FINANCIJERI I MLADI PODUZETNICI

VELIK ODAZIV GOSPODARSTVENIKA I STRUČNJAKA NA SMART INNO RADIONICE

Međunarodna znanstvena konferencija „European Union Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy“ održana je u Puli od 21. do 23. svibnja u Park Plazi Histria. Organizatori su hrvatski partneri na Smart Inno projektu IPA CBC Programa, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o.
Oko 90 znanstvenika izložilo je svoje radove u 15 znanstvenih sesija, u tri dana konferencije s posebnim osvrtom na teme inovacija i poduzetništva, s naglaskom na društevno poduzetništvo i društvene inovacije te inovacije u turizmu. U fokusu rasprave bili su efekti ekonomske politike u kontekstu budućih perspektiva razvoja Unije.


Veliku pozornost privukli su glavni govornici konferencije Prof. Steve Keen (Velika Britanija), Prof. Guglielmo Maria Caporale (Velika Britanija), Prof. Michael Dowling (Njemačka) i Prof Peter Mihaly (Mađarska).
Održan je i četvrti “Smart Inno Transnational Project Meeting –a” 21. i 22. svibnja. Smart Inno projektni konzorcij, kojeg čini 18 partnera iz osam zemalja Jadransko Jonske regije, u dva je dana razgovarao o važnim projektnim temama.
Smart Inno radionice izazvale su velik interes javnosti. O poduzetničkoj potpori govorilo se u prvoj radionici koju je moderirala doc.dr.sc. Tea Golja. O podršci koje institucije i mreže pružaju poduzetnicima, transferu tehnologije te ulozi obrazovnih institucija u inovacijskim procesima govorili su Bruno Radojica (MINPO), Jasna Jaklin Majetić (HGK), Jana Blažević Marčelja (Znanstevno tehnologijski park STEPRI - Sveučilište u Rijeci), Nikola Balić (Ured za transfer tehnologije, Sveučilište u Splitu), Ani Gerbin (PACINNO PROJECT, IPA CBC PROGRAMME), Vedrana Grozdanić (MET.R.IS.), Siniša Miljević (Istarska razvojna turistička agencija - IRTA) te profesorica doc.dr.sc. Violeta Šugar (FET “Dr. Mijo Mirković”).
Najmlađi sudionici konferencije, pulski srednjoškolci i studenti Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”u Puli, predstavili su, ispred predstavnika financiranja, vlastite poduzetničke ideje. Projekt “Visokotehnološki protupožarni sustav” predstavili su Filip Devčić, Michele Škofić, Sabina Omić i Matko Kotiga. “Izolator od ovčje vune” predstavili su Loredana Šćević, Natali Pliško i Stefano Peruško. “Istarski muzej rata” predstavili su Korina Šćulac i Stefano Grgić. Riječ je o projektima proizašlima iz edukacijskog programa “Katalog poduzetničkih ideja” koji je u sklopu Smart Inno projekta osmislila i izvodila Katarina Kostelić.
Glavni predstavnici alternativnih izvora financiranja trenutno u Hrvatskoj okupili su se u radionici  “Financing innovative entrepreneurial ventures, koju je moderirao doc.dr.sc. Dean Sinković (MBA).  Predsjednik hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE Davorin Štetner pohvalio je inicijativu organizatora konferencije da na jednom mjestu okupi sve dionike poduzetničkog sustava: gospodarstvenike, financijere, potporne institucije, predstavnike politika ali posebno one najmlađe koji se žele baviti poduzetništvom. Istaknuo je kako je važna poduzetnička ideja, ali i tim koji istu razrađuje i realizira. Pohvalio je sve sudionike edukacijskog ciklusa, kao i njihove ideje, o kojima su dalje individualno razgovarali. Ostali sudionici radionice bili su i Damir Mujić (Upravni odbor CRANE-a), Cinzia Zubin (HBOR), Goran Jeras (Etična banka), Hrvoje Hafner (Osnivač Crowdfunding platforme Doniralica ), Sanja Vale Čupić (Adrinaut) i Blanka Matković (BPW Kreativna / Creativa).

 
 
 
 
 
 
 

03/19/15

Radionice u sklopu dana za gospodarstvenike

Konferencija, koja će se održati 21. - 23.5.2015., osmišljena je kao susret znanstvenika, inovatora, poduzetnika, investitora, posredničkih organizacija i kreatora politika koji će imati priliku prisustvovati predavanjima glavnih govornika, izlaganjima znanstvenih istraživanja i interaktivnim radionicama čiji je cilj omogućavanje diskusija i razvoja suradnje.

U sklopu dana za gospodarstvenike koji će se održati prvi dan internacionalne konferencije EU future perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy u sklopu SMART INNO projekta u organizaciji pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile i Istarske Razvojne Agencije održat će se dvije radionice za gospodarstvenike.

Prvi dan konferencije posvećen gospodarstvenicima i umrežavanju svih dionika u poduzetništvu, otvorit će EU parlamentarac Tonino Picula, te predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Istarske Razvojne Agencije.

Prva radionica bit će posvećena potpori poduzetništvu, u sklopu koje će se moći saznati novosti iz izlaganja, postaviti pitanja i aktivno sudjelovati u diskusijama. Svoje izlaganje na prvoj radionici do sad je potvrdio Bruno Radojica, voditelj Službe za inovacije pri Ministarstvu poduzetništva i obrta, Jana Blažević Marčelja, predstavnica Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci– Step Ri, AniGerbin, predstavnica PACINNO projekta sa Sveučilišta u Rijeci, Nikola Balić, predstavnik Ureda za transfer tehnologije Sveučilita u Splitu, predstavnici Centra za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, te Violeta Šugar, profesorica na Fakultetu ekonomije i turizma, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Nakon prve radionice uslijedit će networking coffee break, tijekom kojeg će uzvanici imati priliku započeti poslovna poznanstva. Osim toga, uzvanici će moći pogledati radove studenata i učenika koji su nakon odslušanih radionica Kataloga poduzetničkih ideja i predavanja, sastavili svoje poduzetničke ideje i poslovne planove, koje će predstaviti na panoima u predvorju.

Druga radionica posvećena je inovacijama i financiranju inovacija. Radionica će se sastojati od izlaganja, te diskusije o aktualnoj problematici. Svoje izlaganje do sad su potvrdili Davorin Štetner, predsjednik hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE, Goran Jeras, predstavnik Etične banke, Hrvoje Hafner, pokretač hrvatske crowdfunding platforme Doniralica, te Cinzia Zubin, voditeljica područnog ureda HBOR-a za Istru.

Radionicama će se pridružiti i predstavnici svih 18 SMART INNO projektnih partnera iz 8 zemalja Jadransko – Jonske regije.

Održavanje ostvarenih poznanstva i suradnji na konferenciji omogućit će pametna mreža. Radi se o online platformi koja će omogućiti daljnju komunikaciju i olakšati pristup financiranju, stvaranju i dijeljenju inovacija i transfera tehnologija između sveučilišta, posredničkih organizacija, investitora i malih i srednjih poduzeća.

Ostale podatke o konferenciji možete naći na: eufutureperspectives.unipu.hr/en/index.php,

a informacije o Smart Inno projektu na www.smartinno.eu.

 

Za dodatna pojašnjenja i Vaše upite, stojimo na raspolaganju na smartinno@unipu.hr

Radujemo se susretu i srdačno Vas pozdravljamo!

 

 

 

02/25/15

Najavljena međunarodna znanstvena konferencija: "EU Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy"

 

Izvor fotografija: Regional Express - www.regionalexpress.hr

 

Jučer je pri Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana zajednička konferencija za medije Sveučilišta i Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o., koji su partneri na Smart Inno projektu IPA CBC Programa.

Danijela Križman Pavlović, dekanica Fakulteta, pojasnila je kako je riječ o strateškom projektu odobrenom u okviru programa IPA Adriatic (međugranična suradnja - 2. komponenta). Provedbeno razdoblje projekta je studeni 2013. - ožujak 2016. Ukupna vrijednost projekta je 5.046.560,64 EUR, a EU ga sufinancira u visini od 85%. Nositelj projekta je Provinicia di Rimini (I), a uz ova dva partnera na projektu sudjeluje još 16 partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Partneri su uglavnom razvojne agencije, obrtničke i gospodarske komore, tehnološki centri, tehnološki parkovi i konzultantske agencije. SMART INNO projekt prijavljen je u okviru prioriteta na temu inovacija. Namjera je projekta uspostaviti pametni sustav umrežavanja te promovirati istraživanje i razvoj kod malih i srednjih poduzeća Jadranskog područja. Primjenom odgovarajućih financijskih instrumenata i tzv. coaching programa u pogledu poboljšanja spremnosti na ulaganja u istraživanje i razvoj, očekuje se postizanje veće konkurentnost i održivog razvoja malih i srednjih poduzeća Jadranskog područja.

Boris Sabatti, direktor IDA-e, rekao je kako Agenciji iz budžeta SMART INNO projekta pripada iznos od 227.245,52 EUR. Aktivnosti na projektu raspoređene su u okviru pet radnih paketa. IDA je nositelj četvrtog radnog paketa pod nazivom SMART networking. Vjerujemo da će provedba SMART INNO projekta i njegovi konačni rezultati imati zapaženu ulogu u smanjivanju spomenutih nedostataka. IDA će u sklopu projekta SMARTINNO osnovati i opremiti Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Istarske županije.

Centar će omogućavat učenje temeljnih prirodnih zakona na jednostavan i zanimljiv način kroz interaktivne pokuse za koje postoje nastavna sredstva. Doći će do podizanja razvojnog potencijala županije, osnaživanja infrastrukture za istraživanje i razvoj s ciljem poticanja tehnološkog razvoja regije.

Svrha osnivanja ove vrste Centra također je promicanje interesa u znanosti među djecom i mladima, rano usmjeravanje darovite djece u znanosti u suradnji sa stručnim mentorima, razvijanje timskog rada, usvajanje novih tehnologija, razvoju inovacija, istraživanje i razvoj kreativnih sposobnosti kod djece te biti će omogućen pristup lokalnoj zajednici. Centar će se sastajati od nekoliko jedinica poput fizike, mehanike, termodinamike, elektromagnetizma, atomske fizike, igre i zabave, jedinice za podizanje iskustva i znanja. Centar će kroz svoj stalni postav zanimljivih pokusa, radionica, predavanja i sl. pomagati obrazovnim institucijama da lakše ostvare svoje programske zadatke te da se dodatno popularizira znanost.

IDA će u sklopu projekta Smart Inno omogućit nabavu opreme u vrijednosti od 33.500,00 EUR. Od ukupno preko 35 raznih osnovnih dijelova opreme neke od značajnih jesu:

• jedinica za statičku mehaniku

• jedinica za harmoničke oscilacije

• jedinica za proučavanje pritisaka

• jedinica za termodinamiku

• jedinica za motorizaciju

• Van Der Graafof generator

• jazne jedinice za proučavanje električne energije

• jedinica za akustiku

• jedinica za magnetizam

 

Nabava opreme za opremanje Centra je već započela te krajnji rok po ugovoru stoji 1. svibanj 2015.g no smatramo da će do otvorenja doći ranije od krajnjeg zadanog roka.

Alek Dragojević, stručni suradnik u IDA-i najavio je kako Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u suradnji sa Istarskom razvojnom agencijom organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju „Eu Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy“ u sklopu Smart Inno projekta. Konferencija će se održati od 21. – 23. svibnja 2015. u Hotelu Park Plaza Histria, u Puli.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i IDA će tom prigodom ugostiti i Upravni odbor Smart Inno projekta, odnosno predstavnike svih projektnih partnera, koji dolaze iz zemalja Jadransko Jonske regije. Isti će se dan, 21. svibnja održati radionice za gopodarstvenike, inovatore, predstavnike zannstveno-istraživačkog sektora, investitore, posredničke organizacije, predstavnike kreatora politika. Sudjelovanje su već najavili i predstavnici poslovnih anđela u Hrvatskoj i crowdfundinga.

Cilj je okupiti sve dionike Smart Inno projekta kako bi zajednički raspravljali o temi inovacija i u kontekstu nove EUSAIR strategije (EU Strategy for Adriatic Ionian Region).

 

Kristina Hlavati, projektni asistent na Smart Inno projektu predstavila je znanstveni dio konferencije, koji započinje 22. svibnja. Glavni govornici konferencije bit će:

• Prof. Steve Keen (University of Western Sydney, Australia)

• Prof. dr. Peter Mihalyi (Department of Finance, University of Pannonia, Mađarska)

• Prof.dr. Guglielmo Maria Caporale (Centre for Empirical Finance, Brunel University, Velika Britanija)

• Prof. Dr. Michael Dowling (Faculty of Business, Economics and Management Information Systems, University of Regensburg, Njemačka)

• Prof.Dr. Zenonas Turskis (Vilnius Gediminas Technical University, Litva)

 

Obzirom da je konferencija financirana sredstvima Europske unije, nema kotizacija, no nužna je registracija na službenoj stranici konferencije www.eufutureperspectives.unipu.hr .

Rok za predaju produženih sažetaka jest 1. travnja 2015, a rok za registraciju jest 4. svibnja.

 

KONTAKT:

Izv.prof.dr.sc. Robert Zenzerović robert.zenzerovic@unipu.hr

Kristina Hlavati - Projektni asistent smartinno@unipu.hr

Katarina Kostelić - Stručna suradnica za istraživanje smartinno@unipu.hr

T: ++385 52 377 004

 

 

01/21/15

U Banku TV Istre najavljena konferencija „EU Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy“

 

 

Jelena Vitasović, glavna urednica gospodarske emisije Banak koja se prikazuje na TV Istri, ugostila je prof. dr. sc. Danijelu Križman Pavlović - dekanicu Fakulteta ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković“, izv. prof. dr. sc. Roberta Zenzerovića i doc. dr. sc. Kseniju Černe - prodekane, doc. dr. sc. Deana Sinkovića - koordinatora za međunarodnu suradnju i sport, te Kristinu Rabar, direktoricu Optimus Consultinga.

U uvodnom dijelu emisije, prodekanica za nastavnu i znanstveno istraživačku djelatnost: doc. dr. sc. Ksenija Černe, javnosti je ukratko prezentirala studijske programe, upisne kvote, te važnost uspjeha državnih matura sadašnjih maturanata pri upisu na fakultet. Doc. dr. sc. Dean Sinković, inače koordinator za međunarodnu suradnju i sport, istaknuo je važnost međunarodne razmjene studenata kroz Erasmus plus i Cepus program. Naglasak je stavljen na izvanredne uspjehe studenata na stručnim i sportskim natjecanjima. Kristina Rabar, predsjednica Alumni kluba te direktorica konzultantske tvrtke Optimus Consulting, istaknula je hvalevrijednu misiju SPIN-a, odnosno studentskog poduzetničkog inkubatora iz kojeg je iznjedrila i tvrtka Optimus Consulting te važnu ulogu Alumni kluba u spajanju mladih studenata te njihovom osposobljavanju za poduzetništvo.

U drugom dijelu emisije, dekanica Fakulteta ekonomije i turizma prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović osvrnula se na važne aktivnosti u njezinom mandatu, studijske programe te važnost sveučilišta unutar tri tržišna segmenta, odnosno studentskog, akademskog, znanstveno istraživačkog i stručnog tržišta.

Javnosti je prezentirana suradnja s Istarskom razvojnom agencijom u provođenju SMART INNO projekta. Centralni događaj Smart Inno projekta jest konferencija „EU Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship & Economic Policy koja će se održati ove godine u Puli od 21.-23. svibnja. Prodekan Zenzerović istaknuo je važnost događaja, te najavio sudjelovanje vrhunskih znanstvenika od kojih možemo izdvojiti svjetski poznatog profesora Steve Keena. Najavio je i formiranje novog znanstvenog časopisa, "Review of Innovation". Fakultet je spreman pružiti ruku svim zainteresiranim gospodarskim subjektima u vidu razvoja i suradnje.