Opcije pristupačnosti Pristupačnost

ADRIATIC IONIAN BUSINESS INNOVATION NETWORK

U nastavku možete naći sve aktivnosti vezane uz formiranje i održavanje Adriatic Ionian Business Innovation Network

10/15/15

PREDSTAVLJENA „ADRIATIC IONIAN BUSINESS INNOVATION NETWORK“ IDA d.o.o. i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli zajedno u Smart Inno projektu

 

S velikim Vas zadovoljstvom obavještavamo kako je s radom krenula „Adriatic Ionian Business Innovation Network“, u okviru europskog projekta Smart Inno IPA CBC Programa. Platformi možete pristupiti putem linka www.adriaticinnovationhub.com, nakon prethodne registracije.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o. hrvatski su partneri na projektu SMART INNO, Project Code 1°STR/0006, sufinanciranom od Europske Unije kroz „IPA Jadranski Program Prekogranične Suradnje 2007-2013" u okviru prvog poziva za strateške projekte. Projekt spada u temu „inovativnost“ u okviru prioriteta – 1, koji ima za cilj jačanje suradnje između dionika i kreatora politika kako bi se povećao kapacitet za istraživanje, razvoj i inovativnost (IRI), te stvorili mehanizmi podrške malim i srednjim poduzećima (MSP) da razviju svoje IRI sposobnosti i poboljšaju svoju konkurentnost.

Platforma se sastoji od tri glavne sekcije: „Innovation Map“, „Talents & Courses“ i „Funding“.

„Innovation map“ sastoji se od slijedećih dionika: start-upova i SMEs, znanstveno – tehnoloških parkova, posredničkih organizacija, razvojnih agencija, sveučilišta, klastera „coworking“ prostora, istraživačkih centara, mentora i konzultanata.

„Talents & Courses“ predstavlja sekciju platforme koja će korisnike informirati o dostupnim aktualnim edukacijama i poslovnim usavršavanjima u području poduzetništva i inovacija u osam različitih zemalja unutar Jadransko—jonske regije. Također, unutar sekcije biti će dostupna usluga E-zapošljavanja (eJobical.com), koja će omogućiti fizičkim osobama lakše zapošljavanje, odnosno pravnim osobama lakše upotpunjavanje vlastitog poslovnog tima.

„Funding“ je sekcija platforme zamišljena kao mjesto dijaloga i interakcije poslovnih anđela odnosno prostor gdje start-upovi i poduzetnici mogu „uploadati“ svoje poslovne ideje, kako bi ih poslovni anđeli ocjenjivali i eventualno iste financirali.

Obzirom da je online platforma tek krenula s radom, te se nalazi u početnoj fazi, očekuje se obogaćivanje platforme dodatnim sadržajem, kao i priključivanje zainteresiranih dionika, koji još nisu pristupili mreži.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

Više o Smart Inno projektu:

www.smartinno.eu

oet.unipu.hr/index.php

 

Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o.

Kontakt: Alek Dragojević

E: alek.dragojevic@ida.hr

T: 052/ 381 900

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Kontakt: David Demanuele

E: smartinno@unipu.hr

T: 052/377-004

 

 

09/24/15

CRANE I PULSKO SVEUČILIŠTE SUDJELOVALI NA INNOVATION INVESTMENT FORUMU (KRF, GRČKA)

 

U organizaciji ERFC – European Regional Framework for Cooperation i Atlantis Consulting SA (Grčka) od 24. – 25. rujna na Krfu je održan „Innovation Investment Forum“, u okviru Smart Inno projekta, 1°STR /0006, IPA CBC Programa. Na poziv projektnog partnera Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, sudjelovala je i Mreža hrvatskih poslovnih anđela – CRANE. Događaj je okupio brojne dionike, koji su dva dana razgovarali o temama inovacijskog ekosustava u Jadransko Jonskoj makroregiji.

Na temu financiranja inovacija govorio je Mr. Pablo Millan Cantero (Europski Investicijski Fond), dok je EBAN predstavio Mr. Baybars Altuntas, stavivši naglasak na barijere, prilike i preporuke za financiranje inovacija u Jadransko Jonskoj makroregiji. Adrienne Lotos predstavila je European Crowdfunding Network, dok je o virtualnoj inkubaciji govorio Mag.Dr. Gerhard Burian.

Predstavnici CRANE-a Davorin Štetner (Predsjednik) te Damir Mujić (Upravni odbor) sudjelovali su na panelu „Business Angels in the Adriatic – Ionian Region”, kao i Jacopo Losso (EBAN), Carlo Asquini (Italian Angels for Growth), Massimo Baroni (Custodi di Successo Business Angles), Enrico Fiore (EBAN Veneto), Nina Mažgon i Branko Drobnak (Business Angels Slovenia), ALtin Furtuna (Albania Business Angels Network), Andreas Baresel – Bofinger (HeBAN – Hellenic Busines Angels Network i Teofils Bentis (Business Angels Network of Athens Chamber of Commerce).

Sljedeći dan održana je centralna rasprava na temu kreiranja Adriatic Ionian BAN-a (Business Angels Network) i Inovacijskog fonda za Jadransko Jonsku makroregiju. Prijedlog BAN operativnog modela predstavila je Claudia Baranchini (Friuli Innovazione, Italija), nakon čega je uslijedio okrugli stol „Creating business angels network“ i „Angels co-investing with regional structural funds.”

Suradnja CRANE-a i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli započela je u svibnju ove godine, kada su članovi gostovali na međunarodnoj znanstveno – stručnoj konferenciji „European Union Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy“, u okviru radionice „Financing Innovative Entrepreneurial Ventures“. Dogovorene su i buduće aktivnosti dvaju partnera s ciljem promoviranja poduzetničke kulture i samozapošljavanja studenata pulskog Sveučilišta.

 

04/02/15

SMART INNO projekt pokreće pametnu mrežu: „Adriatic Ionian Business Innovation Network“

 

Glavni cilj SMART INNO projekta je razvoj sistema inteligentne (SMART) mreže za praćenje i poticanje istraživačkih i inovativnih kapaciteta malih i srednjih poduzeća širom Jadransko Jonske makro regije. Nadalje, SMART INNO projekt ima za cilj prevladavanje uočenih nedostataka kao na primjer slabe mogućnosti financiranja, nedostatak sinergije između MSP-a, kreatora inovacija i istraživanja, kreatora politika i investitora.

Na temelju provedenih istraživanja u početnoj fazi projekta, od kojih je jedno istraživanje I publicirano, definirane su ključne aktivnosti potrebne za poticanje inovacija i poduzetništva. Do sad je započeto održavanje radionica Katalog poduzetničkih ideja, publiciran je prateći Priručnik, a u svibnju će se održati internacionalna znanstvena konferencija.

Konferencija, koja će se održati od 21. – 23. svibnja 2015. godine, osmišljena je kao mjesto susreta znanstvenika, inovatora i poduzetnika. Kotizacije neće biti, ali je potrebno unaprijed potvrditi svoj dolazak. Gosti će imati priliku sudjelovati u interaktivnim radionicama za poduzetnike koje će se održavati tijekom prvog dana konferencije, kada će imati priliku i za stvaranje novih poslovnih poznanstava tijekom networking coffee brakea. Tijekom drugog dana pruža se prilika poslušati izlaganja i učiti od prestižnih znanstvenika.

Kako bi se ostvarene suradnje tijekom aktivnosti projekta, a osobito na konferenciji nastavile razvijati, pokreće se pametna mreža.

Smisao pametne mreže je umrežavanje svih dionika, olakšavanje komunikacije i povezivanje, olakšavanje pristupa alternativnim izvorima financiranja, kreiranje i dijeljenje inovacija i tehnološki transfer između Sveučilišta, posredničkih organizacija i malog i srednjeg poduzetništva.

 

Prednosti učlanjenja u Smart Inno mrežu:

• Nema kotizacije

• Mogućnost vlastite prezentacije na platformi – prostor rezerviran za vlastitu promociju i prezentaciju potreba na www.smartinno.eu

• Pristup „Self Assesment Tool-u“ (SAT) – online alatu koji nudi automatsku analizu spremnosti start-upa /MSP-a za investiranje

• „Matchmaking“ sa svim Smart Inno dionicima: financijerima, posredničkim organizacijama, kreatorima politika, start-upovima / MSP s inovativnim potencijalom, R&D institucijama, mentorima, klasterima, „coworking“ prostorima

• Pristup crowdfunding platformi, Mrežama poslovnih anđela i ostalim inovativnim financijskim alatima (mikro kreditiranje)

• Prijavljivanje inovativnih projekata na platformu dostupnu financijerima u osam zemalja Jadransko – Jonske makro regije

• Interaktivna platforma koja omogućuje pristup bazi podataka i interaktivnim radionicama (online i offline) i najvažnijim edukativnim programima za poduzetništvo

 

Svi zainteresirani pripadnici ciljnih skupina (mala i srednja poduzeća, posredničke organizacije, investitori, nositelji javnih politika, te umreženja) mogu se uključiti. Ako niste sigurni pripadate li ciljanim skupinama, ili samo želite saznati dodatne informacije, slobodno se obratite mailom na smartinno@unipu.hr.

Kako bi se uključili u mrežu, potrebno je potpisati (i pečatiti) Registracijski obrazac i Sporazum o suradnji. Dokumente možete zatražiti mailom na smartinno@unipu.hr, te poslati natrag skenirani primjerak. Rok za dostavu potpisanih dokumenata u prvom roku je 15. travnja 2015 godine.

Sve aktivnosti SMART INNO tima sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, možete pratiti na oet.unipu.hr/index.php, a više informacija o konferenciji na eufutureperspectives.unipu.hr/en/index.php.

 

 

 

Publikacije i istraživanja

Desk Analysis: SMART INNO report - Croatia